Powierzchnia: 780 000 km2
Ludność: ok 70 mln
Stolica: Ankara
Waluta: nowa lira turecka ( 1 TRL około 1,50 PLN )
Język: turecki ( dominujący ), kurdyjski, arabski
Strefa czasowa: + 1 godzina
Napięcie: 220 V
Turcja jest jedynym krajem na świecie, który leży na dwóch kontynentach rozdzielonych Morzem Marmara i cieśniną Bosfor.
Brzegi Turcji obmywają cztery morza: Morze Czarne ( z wybrzeżem niezbyt poszarpanym ), Morze Śródziemne ( to słynne turkusowe wybrzeże, którego wody zachowały zachwycającą przejrzystość ), Morze Marmara ( wyznacza granicę między Europą a Azją ), Morze Egejskie ( o najdłuższym i najbardziej poszarpanym wybrzeżu).
Turcja leży w strefie klimatów podzwrotnikowych. Na wybrzeżach jest to klimat morski typu śródziemnomorskiego ( średnia temperatura stycznia od 5 do 10 0 C, lipca od 25 do 30 0 C ). Ciepłe wody mórz Egejskiego i Śródziemnego umożliwiają kąpiel od maja do października.
Temperatury: IV V VI VII VIII IX XDZIEŃ 21 25 30 33 33 31 26
NOC 11 14 19 22 22 19 14
WODA 17 20 23 25 25 26 23
Kuchnia turecka jest zdrowa, smaczna i na ogół bardzo urozmaicona. Poza rodzimymi specjałami oferuje także przysmaki greckie, libańskie i irańskie.
Do popularnych dań należą: zupa z flaków ( işkembe ); yayla çorbasi - zupa z mięty i jogurtu; mercimek çorbasi – zupa z soczewicy; ezogelin – lekko pikantna zupa cytrynowa; börek- są to płaty ciasta przekładane serem ( peynirli )lub siekanym mięsem ( kıyma ); cacık – przystawka na bazie jogurtu, ze startymi świeżymi ogórkami, oliwą z oliwek i czosnkiem; dolma – przypominają wyglądem gołąbki, są to kąski owijane w liści winogron faszerowane ryżem z dodatkiem korzennych przypraw, pinioli i rodzynek; zeytin yaǧlılar – zapiekanka z karczochów, fasoli i bobu; imam bayıldi – połówki bakłażana nadziewane cebulą, pomidorami i ziołami, podawane na zimno. Kebab - podawany jest z pide, słynną turecką pizzą oraz papryką. Wyróżnia się wiele odmian kebabu, lecz najlepszymi są döner – plasterki marynowanego mięsa z rożna; köfte – pulpeciki z mielonego mięsa wymieszanego z namoczonym w mleku miękiszem bułki, z dodatkiem soli, pieprzu i ziół przyprawowych; adana – mięso siekane z ziołami, bardzo ostre; iskender kebab – mięso na ten kebab marynuje się w jogurcie.
Gűveç to rodzaj gulaszu przyrządzanego z kawałków baraniny, wołowiny, kurczaka lub krewetek, duszonych w szczelnie zamkniętym kamionkowym naczyniu; Gözleme – to wielkie placki nadziewane serem, szpinakiem, ziemniakami lub siekanym mięsem; Simit – mały obwarzanek z sezamem; Poǧaca – to rodzaj kulebiaka, dużego pieroga nadziewanego serem, mięsem, szpinakiem albo ziemniakami lub bez nadzienia; Manti – są to tureckie ravioli polane masłem i sosem jogurtowo-czosnkowym albo tylko z topionym masłem i przyprawami posypane miętą, Baklawa- to słodki deser. Ten wyjątkowy smakołyk z migdałów, orzeszków, które moczone są w miodzie. Często bywają wzbogacone kawałkami suszonych owoców lub daktyli.
Pod względem turystycznym Turcję można podzielić na 2 główne regiony:
- Riwiera Turecka - z głównymi kurortami wypoczynkowymi: Alanya, Antalya, Side, Belek, Kemer. Zachwyca szerokimi, złocistymi plażami, bogata ofertą barów, dyskotek, a także sklepów z pamiątkami.
- Wybrzeże Egejskie - z głównymi kurortami: Bodrum, Dalaman, Kusadasi, Marmaris, Cesme i Oludeniz. Region ten zachwyca przepięknymi plażami, szeroka ofertą hoteli oraz bogata infrastrukturą atrakcji.
Atrakcje Turcji:
- Pamukkale – unikalne na skale światową tarasy wapienne zwane „bawełnianą twierdzą”.
- Efez – najlepiej zachowane starożytne miasto w Turcji z pozostałościami świątyni Hadriana, świątyni Domicjana, łaźni i teatru.
- Pergamon – kompleks archeologiczny który był wielkim centrum i stolicą imperium.
- Priene – Milet – Didyma – pozostałości starożytnych miast.
- Kapadocja – w średniowieczu ważny ośrodek chrześcijaństwa.