Chorwacja

Powierzchnia: 56 594 km2

Ludność: 4290 612

Stolica: Zagrzeb

Waluta: 1 kuna (HRK) = 100 lip ( 1 HRK = 0,54 PLN )

Język: chorwacki (urzędowy),serbski, albański, włoski

Strefa czasowa: UTC + 1 - zima, UTC + 2 - lato

Napięcie: 220 - 240 V

Chorwacja jest krajem europejskim położonym nad Morzem Adriatyckim. Górzysty charakter uzyskała w większości za sprawą Gór Dynarskich. Wakacje w Chorwacji warto spędzić w okresie od kwietnia do października, kiedy to sezon turystyczny trwa w pełni. Ponieważ od wielu lat Chorwacja cieszy się dużym zainteresowaniem turystów i jest częstym kierunkiem wycieczek powstała tu doskonale rozbudowana baza hotelowa przygotowana na przyjęcie rzeszy turystów i na zapewnienie im bogatej rozrywki.



Chorwacja, dzięki pozytywnemu wpływowi Morza Śródziemnego oraz ciepłym prądom morskim, może się pysznić łagodnym klimatem, któremu ponadto sprzyja fakt, że od strony wschodniej kraj ten chroniony jest wysokimi górami. Przeciętna temperatura powietrza w czerwcu wynosi około 26 °C, w lipcu i w sierpniu 30 °C, a we wrześniu znów około 26 °C. Temperatura morza w czerwcu wzrasta do 22 °C, w lipcu wynosi aż 25 °C, w sierpniu jest morze przeciętnie o jeden stopień Celsjusza chłodniejsze, a we wrześniu można się spodziewać znów 22 °C.

Miesiąc

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

Temperatura w ciągu dnia [st. C]

20

25

29

31

31

27

22

Temperatura w nocy [st. C]

13

17

21

24

24

21

16

Temperatura wody [st. C]

16

18

23

25

25

24

21

Godziny słońca dziennie

8

9

10

12

11

8

6

Liczba dni deszczowych w miesiącu

4

6

4

4

3

5

7

Jedzenie w Chorwacji jest bardzo urozmaicone, od świeżych ryb i owoców morza na wybrzeżu do potraw środkowoeuropejskich, takich jak gulasz w głębi lądu. Do tutejszych specjalności należą słynny owczy ser (paski sir)
z wyspy Pag oraz suszona, a następnie wędzona szynka, zwana prsut. Ponieważ ceny w Chorwacji są na ogół niższe niż
w krajach europy Zachodniej, można tu smacznie zjeść za stosunkowo niewielkie pieniądze.

Mięso z grilla często spotykane w menu to kawałki mięsa (wieprzowiny lub cielęciny) upieczone na węglu drzewnym. Podaje się je jako raznijci (szaszłyki z wieprzowiny) lub wszechobecne cevapcici (kotlety z dodatkiem cebuli i ziół). Mięso z grilla najczęściej jada się z frytkami oraz z sałatą z pomidorami i cebulą, niekiedy z dodatkiem papryki. Dalmatinski prsut a paski sir to szynka z owczym serem. Dalmatyńska szynka suszona, a potem wędzona, ma charakterystyczny smak. Często podaje się ją ze słynnym owczym serem z wyspy Pag. Z dodatkiem oliwek stanowi doskonałą przekąskę. Buzara to typowa specjalność dalmatyńska. Są to scampi duszone w sosie pomidorowym z cebulą i ziołami. Sos ten podaje się także do makaronu.

Sarma to potrawa zdradzająca pochodzenie tureckie. Liście kapusty faszerowane są mielonym mięsem z przyprawami i ziołami. Rizot - danie z ryżu (podobne do włoskiego risotta) przyrządzone z mulami i innymi owocami morza; pochodzi z Wenecji. Manistra, zwana także manestra, to zupa z warzyw strączkowych i jarzyn, podobna do włoskiej minestrone. Zimową wersję o nazwie jota gotuje się z kapusty i fasoli. Pasticada to gotowany na wolnym ogniu gulasz wołowy, często podawany z kluskami podobnymi do włoskich gnocchi. Kruh (chleb), zawsze świeży, jest często pieczony na miejscu, także w restauracjach. Wśród wielu rodzajów pieczywa jest też chleb z soją i sezamem. Rozata to typowy dalmatyński deser przyrządzany z karmelu, jajek, mleka i gorzkiego likieru. Podaje się go na zimno. Palacinka to najpopularniejszy deser w Chorwacji. Jest to naleśnik z dżemem, roztopioną czekoladą i siekanymi orzechami włoskimi.

Regiony turystyczne Chorwacji:

  • Chorwacja Centralna – najmniej popularny region Chorwacji, klimatem przypominający Polskę. Największą atrakcja tego regionu są małe miasteczka: Čakovec, Samobor i Varaždin oraz wzniesiony na zielonym wzgórzu zamek Trakošćan.

  • Istria – półwysep na północy kraju. Słynie z budowli o wenecjańskiej architekturze, winiarstwa i produkcji oliwy z oliwek.

  • Kvarner – malowniczy region sąsiadujący z Istrią w którym góry stykają się z morzem. Do tego regionu należą także wyspy: Pag, Krk, Cres, Rab i Lošinj. Atrakcja tego regionu jest niewątpliwie najbardziej znany Park Narodowy Chorwacji – Jeziora Plitwickie.

  • Dalmacja Północna – region pomiędzy wyspą Pag, a miastem Primošten. Głowna atrakcją tego regionu są wodospady rzeki Krka oraz miasto Zadar uznawane za stolicą Dalmacji Północnej.

  • Dalmacja Centralna – region dysponujący bardzo bogatą bazą noclegową, gastronomiczną oraz rekreacyjną. Jest to najchętniej wybierany region wypoczynkowy w Chorwacji- dzięki pełnemu słońca i urozmaiconemu wybrzeżu.

  • Dalmacja Południowa – najbardziej wysunięta ba południe część Chorwacji z przepiękną „ perłą Adriatyku „ - Dubrownikiem. Znana jest również z Parku Narodowego Mljet.

  • Chorwacja Centralna – najmniej popularny region Chorwacji, klimetem przypominający nasz kraj. Największą atrakcją regionu jest wzniesiony na zielonym wzgórzu zamek Trakoš.

Nasi partnerzy: