Grecja

Powierzchnia całkowita: 131 940 km2
Język urzędowy: grecki
Stolica: Ateny    
Ustrój polityczny: Republika
Ludność: 11.171.740        
Jednostka monetarna: Euro, 1 EUR = 100 centów
Strefa czasowa: UTC + 2
Napięcie: 220 V


Kraj położony w południowo-wschodniej części Europy, na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego. Graniczy z czterema państwami, Albanią, Republiką Macedonii i Bułgarią od północy, oraz Turcją od wschodu. Ma dostęp do czterech mórz: Egejskiego i Kreteńskiego od wschodu, Jońskiego od zachodu oraz Śródziemnego od południa.


W Grecji panuje klimat podzwrotnikowy śródziemnomorski, w którym charakterystyczne są długie, gorące i suche lata oraz łagodne i wilgotne zimy. Rozpiętość równoleżnikowa Grecji wynosi 6°, co sprawia że różnice klimatyczne w południowej i północnej części kraju są znacznie widoczne.
W górach zachodniej Grecji i na Peloponezie zimą występują dość obfite opady śniegu, natomiast dzięki wpływowi Morza Egejskiego temperatura na wyspach oraz wschodnim wybrzeżu jest stosunkowo wysoka. Latem w okolicach Aten jest bardzo ciepło, zimą natomiast często pada deszcz, a nawet śnieg. Na północy zaznacza się dominacja klimatu podzwrotnikowego kontynentalnego – chłodniejszego i wilgotniejszego niż w reszcie kraju. Dzięki temu roślinność Tracji i Macedonii jest bogatsza niż w pozostałych regionach.
Średnia temperatura w styczniu wynosi około 5-7 °C, zaś w lipcu około 25-27 °C. Średnia roczna temperatura Grecji Północnej wynosi 16 °C. W Grecji Środkowej i Południowej średnia temperatura wynosi od 8-10 °C Celsjusza zimą do 27-28 °C latem (średnia roczna – 18 °C). Na najbardziej wysuniętych na południe wyspach (Rodos, Kreta) zimy są jeszcze łagodniejsze (13°C), a lata gorętsze (29 °C). Średnia roczna temperatura na tych wyspach przekracza 19 °C.

Kuchnia grecka zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Typowe dania kuchni greckiej: choriatiki – czyli sałatka wiejska, w Polsce lepiej znana pod nazwą sałatka grecka – pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zioła,  chorta – różne gatunki zielonych części roślin, często dzikich, ugotowane w prosty sposób w wodzie z solą, podawana z oliwą i sokiem z cytryny; dolmades (dolmas) – małe gołąbki, mielone mięso z ryżem, częściej sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron;  filo – typowo grecki rodzaj ciasta w cienkich płatach, z dużą zawartością oliwy, półprodukt do różnych potraw (podobne nieco do ciasta francuskiego); gyros – mięso przygotowane na pionowym ruszcie, opiekane dookoła, podawane na talerzu lub w placku pita, z przybraniem cacyki, pomidorem, cebulą, frytkami ; kefalaki – pieczone baranie lub kozie łby, z których Grecy ze smakiem wyjadają móżdżek, język i oczy; keftedes – zapiekane pulpeciki z mielonego mięsa

Pod względem turystycznym Grecję można podzielić na 2 części:

  • Kontynentalną:
- Chalkidiki - słynie z czystego morza, pięknych piaszczystych plaż oraz lasów piniowych. Półwysep ten podzielony jest na 3 części: Kassandrę, Sitonię i Athos.
- Peloponez - najbardziej wysunięta na południe część Grecji, słynąca z plantacji winorośli, starożytnych ruin i przepięknych piaszczystych plaż.

  • Wyspy:
- Kreta – największa spośród greckich wysp z piaszczystymi plażami i kurortami tętniącymi życiem.
- Santorini -  przepiękna wyspa słynąca z czarnych, wulkanicznych plaż i skalistego krajobrazu.
- Rodos - wyspa skąpana w słońcu, romantyzmem i cudownymi plażami. Są tu wspaniałe miejsca do uprawiania sportów wodnych, wiele ciekawych zabytków do zwiedzani oraz bary i dyskoteki.
- Kos – spokojna wyspa wybierana najczęściej na wypoczynek rodzinny lub z przyjaciółmi słynąca z piaszczystych plaż i świetnych warunków do uprawiania sportów wodnych.
- Samos – legendarne miejsce narodzin Hery i Pitagorasa z piaszczysto-żwirowymi plażami, krystalicznym morzem i znakomitą kuchnią.
- Korfu -  wyspa znana z olśniewających plaż, piękna przyrody, wspaniałego klimatu i gościnności mieszkańców.
- Zakynthos - wyspa najbardziej wysunięta na południe. Większa jej część pozostaje zielona i dziewicza.
- Thassos -  wyspa wysunięta najdalej na północ często nazywana Szmaragdową Wyspą i Zielonym Diamentem Morza Egejskiego.
- Kefalonia -  mało znana wyspa urzekająca wspaniałymi klifami, piaszczystymi plażami i szmaragdowym morzem.

Nasi partnerzy: